Henkilöstöluvut johtamisen ja kehittämisen apuna
Henkilöstölukujen kehitystä seurataan Hanselissa aktiivisesti. Ne kertovat paljon asioita, jotka otetaan huomioon yhtiön johtamisessa ja toiminnan kehittämisessä.
Alkuvuonna 2023 yksi huolenaihe oli suureksi noussut lähtövaihtuvuus. Tilanne kuitenkin rauhoittui toisella vuosipuoliskolla, eikä irtisanoutumisia tullut enää syyskuun jälkeen. Koko vuonna irtisanoutui yhteensä 12 henkilöä ja irtisanoutuneiden lähtövaihtuvuus oli 9,8 prosenttia. Luku kasvoi edellisvuoteen verrattuna lopulta vain 0,4 prosenttia. Koronavuosina Hanselin lähtövaihtuvuus oli keskimääräistä alhaisempi.
Uusia työntekijöitä palkkasimme vuonna 2023 yhteensä 18, eli yhden henkilön enemmän kuin edellisenä vuonna. Hanselin työntekijöistä lähes kaikki tulevat toistaiseksi voimassa oleviin työsuhteisiin. Tilapäiseen työntekijätarpeeseen käytämme ensisijaisesti henkilövuokrausta ja hyödynnämme omaa yhteishankintasopimustamme. Sopimustoimittajamme on Staffpoint Oy, jonka kautta meillä työskenteli viisi työntekijää vuoden 2023 aikana, näistä neljä oli naisia ja yksi mies. Heidän työtehtävänsä liittyivät muun muassa asiakaspalveluun ja kategoriahallinnan avustaviin tehtäviin.
Työntekijämme sairastivat vuonna 2023 yhteensä 2,6 henkilötyövuotta (vuonna 2022: 2,3 htv) ja käyttivät työterveyshuollon palveluita keskimäärin 602 eurolla per henkilö (vuonna 2022: 526 €/hlö). Virkistäytymiseen käytetyt varat jatkoivat kasvuaan 357 euroon per henkilö (vuonna 2022: 264 €/hlö). Henkilöstöklubimme järjesti vuoden aikana suosittuja tapahtumia: esimerkiksi Once-musikaalia lähti katsomaan yli neljäkymmentä henkilöä, ja Kirkkonummella järjestetty kesäpäivä sekä pikkujoulut Argoksenmäen holvikellarissa houkuttelivat mukaan noin sata hanselilaista Cha cha cha -teeman hengessä.
Hanselin henkilökunta on korkeasti koulutettua: 90 prosentilla työntekijöistämme on korkeakoulututkinto (vuonna 2022: 89 %) ja vuonna 2023 työntekijämme osallistuivat keskimäärin kahteen koulutuspäivään (vuonna 2022: 3 päivää). Naiset olivat hieman miehiä aktiivisempia koulutuksiin osallistumisessa: 1,9 päivää (miehet 1,1 päivää).
Hanselissa viihdytään
Hanselissa työtyytyväisyys on erittäin hyvällä tasolla. Työeläkeyhtiö Elon suorittamassa kyselyssä kokonaiskeskiarvo oli 3,98 asteikolla 1–5 (vuonna 2022: 3,86). Työkyvyn keskiarvo oli 8,52 asteikolla 0–10 (vuonna 2022: 8,55). Stressitason keskiarvo oli 2,49 asteikolla 1–5 (vuonna 2022: 2,47). Stressitason kohdalla mittari on päinvastainen kuin muissa kysymyksissä: mitä pienempi luku sitä matalampi stressitaso.
Hanselin esihenkilöt saivat kyselyssä erityisen hyviä arvosanoja. Kaikkein korkein arvosana 4,50 saavutettiin kohdassa ”Esihenkilöni on helposti lähestyttävä” ja seuraavaksi korkein 4,39 kohdassa ”Esihenkilöni luottaa minuun”. Matalimmat arvosanat tulivat kohdista ”Otamme rohkeasti puheeksi vaikeatkin asiat”, 3,27 ja ”Mietimme yhdessä muutosten vaikutusta työhömme”, 3,36.
Vaikka tulokset ovat hienolla tasolla ja saamme olla ylpeitä niistä, teemme kuitenkin jatkuvaa kehitystä, jotta hyvä vire jatkuu tulevaisuudessakin. Esihenkilöille on esimerkiksi järjestetty palautekulttuuriin liittyvää koulutusta, jonka on tarkoitus tuoda myönteistä kehitystä työyhteisökyselyn kohtien ”Otamme rohkeasti puheeksi vaikeatkin asiat” sekä ”Saan esihenkilöltäni riittävästi palautetta” tuloksiin.
Sinua voi myös kiinnostaa
Tulospalkkiolla kannustetaan henkilöstöä
Hanselin palveluksessa olevia toimihenkilöitä koskeva työehtosopimus 1.4.2023–31.3.2025 allekirjoitettiin Hanselin ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n välillä.
Entistä parempaa perehdytystä
Hanselin perehdytyksen tavoitteena on, että jokainen saa tasapuolisen ja kattavan perehdytyksen työsuhteen alkaessa.